• darkblurbg

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

  Dobrodošli na našu web stranicu!

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

  Dobrodošli na našu web stranicu

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

  Dobrodošli na našu web stranicu!

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

  Dobrodošli na našu web stranicu!

 • darkblurbg
  Lovačka udruga "Orlov kuk" - Tomislavgrad

  Dobrodošli na našu web stranicu!

 • darkblurbg
  L. U. ORLOV KUK - TOMISLAVGRAD

  Dobrodošli na našu web stranicu

autor: glavni urednik, objavljeno: 06.03.2018. 17:10:45

ZAPOČELA SANACIJA DIVLJE DEPONIJE U CRVENICAMA

 Jedan od temeljnih ciljeva svake lovačke udruge, pa tako i naše udruge „Orlov kuk“ - Tomislavgrad, je briga za okoliš i zaštita okoliša, suradnja s drugim udrugama i lokalnom zajednicom na očuvanju okoliša i prirodne bioraznolikosti, kako flore tako i faune. Samo neznatan dio naših aktivnosti otpada na lov divljači i nije nam ugodno čuti kad nas pojedinci, bez imalo poznavanja našega rada i truda, proglašavaju jednostavno štetočinama koje podižu pušku na sve živo što se kreće u lovištu. Sukladno gore navedenim ciljevima javila se i inicijativa da se sanira divlja deponija u Crvenicama, odnosno na lokaciji „Vučetija draga“. Već duži niz godina, unatoč upozorenjima, neodgovorni pojedinci bacaju kojekakav otpad kojega bi se po svojoj raznovrsnosti i količini "mogli postidjeti" zagrebački Jakuševac ili splitski Karepovac. Takvim činima pojedinci iz lokalne zajednice nanose veliku štetu okolišu, životinjama koje u njemu žive i ljudima koji u ovom području rado izlaze u šetnju. Zaista, kada nešto ovakvo vidite, (a moći ćete pogledati u fotografijama ispod ili klikom na sljedeći link), čovjek se zapita je li moguće da ljudi nepuni kilometar od svojih domova bacaju ovakvu gomilu smeća? - unatoč tomu što postoji komunalna služba koja vrši odvoz otpada. Je li ušteda koje marke koju bi netko platio za legalan odvoz otpada doista vrijedna ovakve jedne slike ili slika koje šaljemo u javnost? Pojedinci se u uređenju svojih dvorišta natječu čije će biti sređenije, a pod okriljem mraka bacaju smeće na mjesta gdje to ne bi trebali i smjeli. Prošlo ljeto javila se ideja u našoj Udrugi da navedenu deponiju pokušamo sanirati. U tu svrhu smo prijavili i projekt sanacije iste deponije, odnosno divljeg odlagališta otpada. Projekt je pozitivno ocijenjen i odobren od Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a. Danas smo u suradnji s Javnim komunalnim poduzećem Tomislavgrad započeli sanaciju divlje deponije. Cilj nam je postojeći okoliš vratiti koliko je moguće u prvobitno stanje, umanjiti opasnost od ozljeda i zaraza, ne samo divljih, nego i domaćih životinja i spriječiti daljnje zagađivanje podzemnih vodotoka i okolnog tla. Provedba ovoga projekta će biti od koristi, ne samo našoj Udruzi, nego i široj lokalnoj zajednici, flori i fauni, lokalnim stočarima i ljubiteljima prirode, a napose mještanima Crvenica koje ovom prilikom molimo da ubuduće protiv  nesavjesnih i neodgovornih pojedinca iz svoga i okolnih mjesta koji odlažu otpad, ne samo na ovu lokaciju, nego bilo gdje, prijave komunalnoj službi, policiji ili neka se jave vodstvu Udrugu kako se ne bi više viđali ovakvi prizori u Bogom nam danoj prirodi.

Photo: Ante Šarić & Marijan Manje Zorić & Kristijan Kićo Zorić

Kako postati lovac i položiti lovački ispit?

slika

Lovno pripravništvo - Kako postati članom Lovačke udruge Orlov kuk i položiti lovački ispit?

Lovačka udruga Orlov kuk načelno zaprima zamolbe za primanje članova pripravnika u članstvo Udruge početkom tekuće godine. 
Sukladno članku 113. Statuta Lovačke udruge Orlov kuk - Tomislavgrad osoba koja želi postati članom Udruge dužna je podnijeti zahtjev, na za to određenom obrascu (preuzmi obrazac) , u kojemu daje potrebne podatke o sebi i preporuke dvojice redovnih članova Udruge. Danom odluke Upravnog odbora, podnositelj zahtjeva za prijem, postaje član - pripravnik. 
 Uz preporuku dvojice lovaca i popunjen personalni obrazac, potrebno je dostaviti i kopiju osobne iskaznice. Oni koji nisu u mogućnosti osobno dostaviti traženu dokumentaciju mogu to učiniti putem pošte.

Lovni pripravnik je dužan na račun Udruge platiti do kraja pripravničkog staža sljedeće takse:
1. Upisninu u iznosu od 100,00 KM
2. Članstvo u iznosu od 150,00 KM
3. Polaganje lovačkog ispita u iznosu od 100,00 KM 

Uplate se mogu izvršiti na transakcijski račun udruge:

Naziv i adresa primatelja: Lovačka udruga Orlov kuk - Tomislavgrad, Borčani b.b., 80240

Transakcijski račun br. 1610000128300068,  Raiffesen bank d.d.

Za sve pripravnike će biti osigurana potrebna literatura za polaganje lovačkog ispita, teorijska i praktična nastava iz temeljnih područja lovstva.

Za dodatne informacije se možete obratiti na email: bunticmate@gmail.com

Pripravnički staž traje jednu godinu, nakon čega pripravnik stječe pravo polaganja lovačkog ispita. 

 

Vremenska prognoza

Srna na Ljubuši